We'll be kind: Zvířata v první světové válce (přednáška)

8. října 2018

Zvířata v první světové válce (přednáška)

V úterý 16. října 2018 budu přednášet v Regionálním muzeu v Kolíně na téma zvířat v první světové válce. Pokud to máte poblíž a chcete se něco dozvědět, ráda vás uvidím.

Po přednášce bude promítán film Válečný kůň (War Horse, r. Steven Spielberg, 2011) s úvodními komentáři.

Přednáška je součástí výstavy Kolín 1914–1918: Kolíňané za Velké války a vznik Československé republiky.

Anotace: V první světové válce armádám sloužilo až deset milionů koní, oslů a mul, s nejrůznějšími úkoly lidem pomáhali i psi. Vojáci v zákopech často adoptovali toulavé kotě, které jim poskytovalo útěchu a sloužilo jako maskot jednotky. V přednášce si poslechnete, k čemu všemu byla zvířata využívána a jaké osudy je na frontě čekaly. Dozvíte se třeba, jak se v první světové válce ocitli sloni a proč vojáci věnovali pomníky myším a kanárkům. Přednáška bude doplněna mnohdy ojedinělými archivními fotografiemi.

Vstupné 30 Kč.

Veigertovský dům, Regionální muzeum v Kolíně (Karlovo náměstí 8, Kolín)

Odkaz: muzeumkolin.cz/pro-navstevniky/prednasky


PS: Dva týdny po mně následuje skvělá přednáška Jiřího Hutečky Morálka českých vojáků rakousko-uherské armády v historii a historiografii.

---
Tento blog můžete sledovat i na Facebooku: facebook.com/WellBeKind

1 komentář:

  1. Když čtu vaše texty, tak jsem hned raději, že chodíme pravidelně do hřebčína a kupujeme krmení pro zvířata, abychom je trochu podpořili. Ono je fajn vědět, co v historii pro lidstvo udělaly i němé tváře. A to nejsem žádný fanatik. Jen si myslím, že je prostě fajn to umět ocenit a říct, že je dobře, že tady ta zvířata máme. :)

    OdpovědětVymazat