We'll be kind: Slovinsko zakazuje kožešinové farmy a divoká zvířata v cirkusech

16. března 2013

Slovinsko zakazuje kožešinové farmy a divoká zvířata v cirkusech

Slovinsko minulý týden (7. března 2013) zakázalo chov i lov divokých zvířat pro kožešiny, kůži a peří. Spolu s tím zakázalo i používání divoce žijících zvířat v cirkusech a podobných představeních. Připojilo se tak k mnoha státům Evropy, v nichž už některý ze zákazů platí. Kdy se přidá i Česká republika?

Zákaz chovu zvířat pro kožešiny

V Evropě platí úplný zákaz chovu zvířat pro kožešiny ve Velké Británii, Rakousku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině a nyní i ve Slovinsku. Zákaz chovu některých druhů zvířat platí v Dánsku a Nizozemsku. Nepřímé zákazy (takové, které zpřísňují podmínky chovu všech nebo některých druhů zvířat natolik, že jsou pro chovatele zcela nerentabilní a tak se chovy v dané zemi téměř nebo zcela nevyskytují) platí ve Švédsku, Německu, Švýcarsku, Srbsku a Bulharsku.(1)

V ČR právě probíhá kampaň Svobody zvířat za zákaz kožešinových farem Ukažte to vládě. Na webu www.ukaztetovlade.cz je možné podepsat petici, odeslat dopis ministru zemědělství a dalším zodpovědným osobám a sdílet celou kampaň s ostatními.

Za jediný rok je podle odhadů kvůli své kožešině na světě zabito 90 milionů zvířat. Skutečné číslo bude pravděpodobně mnohem vyšší (např. kvůli neevidovaným lovům zvířat pytláky). Tři čtvrtiny těchto zvířat jsou drženy na farmách.(2)

Kampaně za zákaz kožešinových farem v některých dalších zemích:
Irsko: Ban Fur Farming in Ireland 
Finsko: tarhauskielto.fi a animalia.fi/furfarmfreefinland
(Pokud víte o kampaních v dalších zemích Evropy i světa, dejte vědět, prosím.)


Více o problematice: protisrsti.cz
Kampaň Ukažte to vládě: ukaztetovlade.cz
O schválení zákazu ve Slovinsku: veganstvo.net (ve slovinštině)


Zákaz používání divoce žijících zvířat v cirkusech

Zákaz používání volně žijících zvířat v cirkusech platí například v Rakousku (3), Maďarsku (4) či Číně (5), schválen byl v říjnu minulého roku v Nizozemsku (6) a nyní v již zmíněném Slovinsku. Řecko dokonce v cirkusech zakázalo používání jakýchkoli, tedy i domestikovaných zvířat, stejně tak např. Bolívie. (7, 8) V několika dalších zemích se zákazy projednávají, intenzivně např. ve Velké Británii.(9)

V České republice vede kampaň za zákaz používání zvířat v cirkusech Svoboda zvířat. V současné době je v ČR zakázáno používání nově narozených primátů, ploutvonožců, kytovců (kromě delfínovitých), nosorožců, hrochů a žiraf.(10) Údajně od roku 1988 se v našich cirkusech také nechovají lední medvědi z toho důvodu, že je jejich drezura velmi nebezpečná a byla spojena s několika smrtelnými zraněními tzv. krotitelů.(11)

Kampaň Cirkusy bez zvířat: cirkusybezzvirat.cz (pozn. Některé informace na stránkách nejsou aktuální, např. informace o stavu zákazů v jednotlivých zemích. O jejich aktualizaci jsem se pokusila v tomto článku.)

Sloni a další zvířata v cirkusech jsou běžně cvičena za pomoci
bití a fyzických trestů. Těžko si představit, že by bylo možné
donutit slona stát na hlavě či tygra proskakovat hořícím
kruhem jakýmkoli jiným způsobem.

(1) www.protisrsti.cz
(2) tamtéž

(3) www.cirkusybezzvirat.cz/2011/03/rakousky-zakon-zakazuje-volne-zijici-zvirata-v-cirkusech
(4)
www.fauna.hu/en/faunas-work/wild-animals 
(5) www.huffingtonpost.com/2011/01/20/china-bans-animal-circuses_n_811664.html
(6) www.animalequality.net/node/500
(7) www.svobodazvirat.cz/novinky/recko-jako-prvni-zeme-v-evrope-zakazalo-verejne-vystupovani-cirkusu-se-zviraty.htm
(8) www.guardian.co.uk/world/2009/jul/31/bolivia-bans-circus-animals
(9)
www.dailymail.co.uk/news/article-2108504/Wild-animals-circuses-WILL-banned-ministers-cave-demands-launch-crackdown.html a www.bornfree.org.uk/campaigns/zoo-check/circuses-performing-animals/circus-news/
(10) www.cirkusybezzvirat.cz/cirkusy/kde-plati-zakaz-cirkusu-se-zviraty
(11) Krotitelem dravé zvěře, Nový prostor č. 396, květen 2012

1 komentář:

  1. http://colombiareports.com/colombia-bans-use-of-circus-animals/

    OdpovědětVymazat